Hoe wek je duurzame energie op als zonnepanelen niet zijn toegestaan in een dorp? Inwoners van Oudeschans hebben daar een antwoord op gevonden.

Vestingdorp Oudeschans is een beschermd dorpsgezicht. Dat betekent onder andere dat zonnepanelen niet op de daken van huizen mogen worden geplaatst. Toch willen inwoners hun steentje bijdragen aan een beter milieu.

‘Toen dachten we: als het hier niet kan, dan moet het ergens anders gebeuren’, vertelt Oudeschansker Bert Dost. Uiteindelijk kwamen een paar inwoners met het idee: zonnepanelen op een groot dak net buiten het dorp en inwoners eigenaar maken.

Zeventien gezinnen doen mee

Om dat voor elkaar te krijgen is Energie Coöperatie Oudeschans (ECO) opgericht. Zeventien dorpsbewoners doen mee met het plan en daarmee zijn alle 250 zonnepanelen vergeven.

‘Gemiddeld zijn twaalf tot vijftien zonnepanelen nodig om een huis te voorzien’, weet Pieter de Maar. Hij is voorzitter van de energiecoöperatie. ‘Voor 99 euro per zonnepaneel konden inwoners meedoen. Ook een paar bedrijven die veel energie gebruiken, doen mee.’

Gemiddeld 70.00 kWh per jaar

In de aankomende periode moeten de zonnepanelen geplaatst worden op een melkveestal van de familie Van Wijnbergen op de Koudehoek, die net buiten het dorp ligt. ‘Ze wekken gemiddeld 70.000 kWh per jaar aan zonne-energie op’, zegt De Maar.

 

De stal van de familie Van Wijnbergen waar de zonnepanelen op komen (Foto: Martijn Klungel/RTV Noord)

 

Wanneer ze precies gaan starten met de aanleg? Netbeheerder Enexis is nog bezig met het maken van de installatie waarop het ‘zonnnedak’ aangesloten kan worden. Zodra dat station er is, wordt de installateur gebeld.

Mogelijk meer projecten

De verwachting is dat in juni wordt gestart met de aanleg van de zonnepanelen. Als dat eenmaal loopt wil de coöperatie kijken of er behoefte is aan een nieuw project.

Bron: RTV Noord

Tags: