Door te investeren in bijvoorbeeld het isoleren van je woning of in zonnepanelen kun je besparen op energie. Maar hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze vijf tips verlaag je eenvoudig en kosteloos je energieverbruik.
1. Stook slim

Heb je in kamers waar je weinig verblijft de verwarmingen open staan? Zonde! Verwarm alleen de kamer waar je bent en houd de tussendeuren gesloten. Zo houd je de warmte binnen en je stookkosten laag. Kijk ook of de ruimte rondom de radiator vrij is, zodat deze de warmte goed kwijt kan.

2. Zet de thermostaat lager

Zet je verwarming lager als je de deur uit gaat of gaat slapen. Bij klokthermostaten kun je instellen dat de temperatuur om bijvoorbeeld tien uur ’s avonds automatisch omlaag gaat. Houd ongeveer een uurtje voor je gaat slapen aan. Het blijft dan lang genoeg comfortabel in huis.

3. Let op sluipverbruik

Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Bij sommige apparaten is dit zelfs het geval als je ze helemaal uitzet. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om dit sluipverbruik te voorkomen. Volgens Milieucentraal is een huishouden per jaar gemiddeld 450 kilowattuur kwijt aan sluipverbruik, dat is ongeveer € 100 per jaar.

4. Was efficiënt

Een wasmachine en vaatwasser zijn flinke stroomverbruikers. Zet deze machines alleen aan als deze goed vol zitten. Gebruik de eco-stand als je die hebt en was kleding liever op 30 dan op 60 graden.

5. Energiezuinig thuiswerken

Werk je veel thuis? Doe dit dan het liefst op een laptop of tablet. Een vaste computer verbruikt aanzienlijk meer stroom. Zet tijdens een pauze of na het werk het beeldscherm uit; deze vreet de meeste energie.

Tags:

Leave a comment