SCE regeling 2022 bekend

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft haar eindadvies gepubliceerd voor de Subsidieregeling Collectieve Energieopwekking (SCE) met daarin de budgetten en tarieven voor 2022.

Het totale jaarbudget voor de SCE is verhoogd naar 150 miljoen euro, dat is een verhoging met 113 miljoen euro. De subsidieregeling, waar ook ECO gebruik van heeft gemaakt, werd in 2021 fors overtekend, vandaar dat het ministerie heeft besloten het budget fors te verhogen.

Minder goed nieuws is dat het subsidiebedrag per Kilowattuur (KWh) met 15% verlaagd wordt, van 14,6 cent naar 12,39 cent per KWh. Het wordt met dit verlaagde  subsidietarief heel lastig om kleinschalig projecten een gezonde bussinesscase mee te geven, ook al omdat materiaalkosten omhoog gaan en de verplichte periodieke keuringen relatief duur zijn voor de kleinere projecten.

We zijn niet de enige coöperatie die met dit probleem geconfronteerd zal worden, dus hierover worden nu landelijk bij het PBL en de Tweede Kamer signalen afgegeven door de vertegenwoordigers van de coöperatieve energiesector.

De SCE regeling 2022 wordt per 1 maart 2022 opengesteld. Zodra er meer bekend is over de definitieve condities laten wij dit jullie weten.

Op dit moment (december 2021) is er overigens nog niet voldoende belangstelling uit ons dorp voor nieuwe participaties om een tweede zonnedakproject te starten.

Tags: